עובדות מהמרתף: מילון היין הגרמני המקוצר
גרמניה היא אחת מיצרניות היין האיכותיות והמרתקות בעולם, בעיקר כשמדובר ביינות לבנים. אבל להבין תווית יין גרמני זה כבר סיפור אחר, קצת מסובך ולעיתים קרובות מבלבל. חוקי יין מורכבים, שפת יין מסובכת, שונה ולא מוכרת מאפיינת את תוויות היין הגרמניות. לכבוד השקת היינות המעולים של מרקוס מוליטור בישראל הנה כמה עובדות שיעזרו לפשט קצת את התסבוכת.
סיווגי איכות רשמיים:
אלו ניתנים לפי רמת ההבשלה והמתיקות של הענבים (ולווא דווקא של היין):
Landwein – רמת יין בסיסית. הסיווג המקביל ל Vins de Pays הצרפתי. יין עם ציון אזור גיאוגרפי ללא דרישות איכות מחמירות.
Qualitatswein – סיווג רשמי ליין באיכות גבוהה יותר. מחייב רמת הבשלה מינימלית של הענבים. היין חייב להיות מאחד מ 13 אזורי איכות מוגדרים.
Pradikatswein – יינות מעולים בעלי סיווג איכות רשמי המחייבים רמת הבשלה גבוהה של הענבים. קטגוריה זו מתחלקת ל- 6 סיווגי משנה רשמיים לפי רמת המתיקות של הענבים (כאמור אלו לא מעידים בהכרח על רמת מתיקות היין):
Kabinett – רמת מתיקות מינימלית של הענבים 148-188 גר' ליטר/סוכר. היינות לרוב יבשים (Trocken) עד חצי יבשים.
Spätlese – בציר מאוחר של ענבים ברמת מתיקות של 172-209 גר' ליטר/סוכר. רמת המתיקות של היין נעה לרוב בין יבש (Trocken) לחצי יבש.
Auslese – בציר מאוחר של ענבים נבחרים ברמת הבשלה גבוהה (191-260 גר' ליטר/סוכר) לעיתים עם בוטריטיס. היינות יכולים להיות יבשים (Trocken) עד מתוקים.
Beerenauslese – בציר סלקטיבי מאוחר מאוד של ענבים מתוקים במיוחד (מעל 260 גר' ליטר/סוכר) עם בוטריטיס. יינות קינוח מתוקים מעולים ויקרים.
Trockenbeerenauslese – בציר סלקטיבי מאוחר של גרגרים בודדים מצומקים ומתוקים במיוחד עם בוטריטיס. יינות קינוח נדירים ויקרים ביותר.
Eiswein – יינות קרח. בציר מאוחר מאוד בחורף של ענבים קפואים מהם מייצרים יינות קינוח נדירים ומתוקים במיוחד.
סיווגי מתיקות רשמיים ליין:
סיווגים אלו ניתנים כמקובל לפי רמת הסוכר ביין אבל שונים מעט מהתקן הישראלי כך שלעיתים קרובות יין שמסווג בגרמניה כיין יבש נחשב חצי יבש בישראל. בנוסף אין חובה להוסיפם כך שלא תמיד ניתן לנחש את רמת המתיקות של היין (בישראל יש חובה להוסיף לכן מופיע על גבי התווית האחורית בעברית).
Trocken – יבש (עד 9 גר' סוכר ליטר/סוכר)
Halbtrocken – חצי יבש (עד 18 גר' ליטר/סוכר)
Feinherb (באנגלית Off Dry) – סיווג לא רשמי של יינות חצי יבשים ברמת מתיקות נמוכה יחסית
Liebliche – מתוק (עד 45 גר' ליטר/סוכר)
Süß/ Süss – מתוק (מעל 45 גר' ליטר/סוכר )
אזוריות:
אזור הגידול – אזור הגידול חייב להיות מצוין על גבי התווית ביינות מקטגוריות האיכות. אזורי היין החשובים הם: Ahr , Baden , Franken , Hessische Bergstrasse , Mittelrhein , Mosel , Nahe , Rheingau , Rheinhessen , Pfalz , Saale-Unstrut , Sachsen , Württemberg
כפר וכרם – שם הכפר (בתוספת הסיומת er) בצרוף שם הכרם אופציונאליים ביינות מכרמים יחידניים מעולים. לדוגמא: Bernkasteler Badstube הוא כרם Badstube בתחומי הכפר Bernkastel בעמק המוזל.
סיווג כרמים:
VDP (קיצור של Verband Deutscher Prädikatsweingüter) – סיווג איכות לא רשמי לכרמים שמוענק על ידי איגוד היצרנים הוותיק, החשוב והגדול בגרמניה – ה VDP שמאגד תחתיו כ- 200 יצרנים מאזורי הגידול החשובים במדינה. בגלל שזהו אינו סיווג רשמי תחת חוקי היין של גרמניה ניתן למצוא אותו מופיע רק ביינות של היקבים החברים באיגוד בצורה מוצנעת בפינות שונות של התווית או אפילו על הקפסול. לסיווג 4 רמות איכות (מהנמוך לגבוה): VDP.GUTSWEIN , VDP.ORTSWEIN , VDP.ERSTE LAGE (המקבילה לפרימר קרו של בורגון) , DP.GROSSE LAGE (המקבילה לגרנד קרו של בורגון).
מונחים נוספים:
Weingut – יקב
Sekt – יין מבעבע
Alte Reben – גפנים בוגרות (Old Vines)
*** כוכבים – יצרנים איכותיים במיוחד עוברים ביינות מסוימים את הסף הנדרש לקטגוריית האיכות הגבוהה יותר מזו המצוינת על התווית. נהוג לציין זאת על התווית על ידי כוכבים (אחד עד שלושה) בצמוד לקטגוריית האיכות.
Golden Cupsule (קפסולה מוזהבת) – בדומה לכוכבים הנ"ל, קפסולה בצבע זהב לעיתים קרובות בעלת משמעות דומה.
היינות הגרמנים של שקד
חברת שקד מפיצה בארץ ארבעה יקבים מובילים מגרמניה:
דר' לוסן – כוכב עולמי ידוע המייצר יינות נפלאים בעמק המוזל.
וילה וולף – יקב בבעלות דר' לוסן שנמצא באזור פפאלץ ומייצר יינות נהדרים במחירים אטרקטיביים.
בלו נאן – מותג היין הבינלאומי הפופולארי שהפך ללהיט גם בשוק המקומי.
מרקוס מוליטור – המצטרף החדש. השם הלוהט בתעשיית היין הגרמנית שמייצר בעמק המוזל יינות ריזלינג אדירים הזוכים להערכה עצומה בעולם.
לפרטים נוספים על היינות הגרמנים של שקד לחצו על הקישור כאן ..>>